Ota tauko arjen oravanpyörästä Inkoon saaristossa

Premium: Tarina

Jo lyhyellä lossimatkalla Hycklesundin yli jotain ehtii tapahtua. Muun maailman kiireet jäävät taakse ja tilalle astuu rauha. Se on myös yrityspariskunta Sari Komulaisen ja Pentti Järvisen tavoite: tarjota leposija väsyneille oraville.

Alkuperäinen jutun julkaisija Inkoon kunta

Viimeiset kuusi vuotta he ovat toimineet isäntinä Helsingin kaupungin omistamassa Elisaaressa Inkoon saaristossa. Kesän 2018 aikana he ovat jatkaneet luontomatkailun kehittämistä saaren kauniissa ympäristössä – ja samalla itse tulleet saaristolaisiksi. He asuvat Barösundin vanhaassa postikonttorissa, ja ovat muuttaneet yhden kylän vanhoista koulurakennuksista Villa Sofiaksi, joka tarjoaa aamiaismajoitusta merinäköalalla.

Keitä te olette?

- Se on aika hassua, mutta vaikka tuotamme vapaa-ajan palveluja sekä minä että Pentti olemme insinöörejä. Pentti on sähköinsinööri ja on ollut töissä muun muassa Nokialla tuotantopäällikkönä. Minä olen alun perin erikoistunut puunjalostukseen ja kirjapainoon, mutta olen tehnyt töitä rekrytoinnin ja koulutuksen parissa yritysmaailmassa. Vuonna 2010 tunsin voimieni olevan lopussa kiireisen elämänjakson jälkeen. Silloin ajatus ”leposijasta oraville” syntyi ensimmäistä kertaa, ihmisille, jotka haluavat ottaa tauon arjen oravanpyörästä, Sari kertoo.

- Minä ja Sari tapasimme vuonna 2006. Vähän hauskaa on, että kun menimme naimisiin seuraavana vuonna, 2007, pidimme häät Wallhallan juhlatilassa täällä Barösundissa – ja jatkot olivat Elisaaressa, Pentti jatkaa.

Miksi päätitte ryhtyä yrittäjiksi Inkoossa?

– Ryhdyin yrittäjäksi Inkoossa vuonna 2007 yrityksellä Sagawind, joka tarjosi saaristomatkailua ja purjehduskursseja. Kun Helsinki vuonna 2013 kilpailutti Elisaaren minä ja Sari päätimme tehdä tarjouksen, Pentti muistelee.

Miten on mennyt?

- Vauhtia on riittänyt ja paljon on ehtinyt tapahtua. Meillä on kuudes kesä Elisaaren ja ensimmäinen kesä Villa Sofian parissa takana. Meillä on mennyt hyvin, toivottavasti voisimme tulevaisuudessa tarjota luontomatkailua koko vuoden ympäri ja palkata lisää vakituisia työntekijöitä. Nyt tulevana syksynä tarjoamme hiljaisuusmatkailua. Haluamme kehittää Villa Sofiaa yhdessä asiakkaiden ja paikallisten kanssa. Kaikilla, joilla on ajatuksia tai ideoita saavat ilomielin olla yhteydessä meihin!, Sari kannustaa.

INTROYNGREKylän vanha koulurakennus on muutettu Villa Sofiaksi, joka tarjoaa aamiaismajoitusta merinäköalalla.

Mitkä ovat kolme parasta asiaa yrittäjänä olemisessa Inkoossa?

– Ehdoton ykkönen on luonto, Pentti toteaa.

– Kakkosena sanoisin yhteistyö. Barösund on muuttunut iloiseksi juhlakeskustaksi. Vetonaulana toimivat Wallhallan hyvät tilat, Scolan hyvä ruoka ja Villa Sofian hyvä majoitus, Sari jatkaa.

– Kolmosena tulevat paikallinen henkilökunta, varsinkin nuoret. Aiempina vuosina meillä on ollut omia lapsia ja tuttuja kesätyöntekijöinä Elisaaressa. Tänä vuonna meillä oli ensimmäistä kertaa vain nuoria inkoolaisia – ja he olivat erittäin reippaita. He olivat ahkeria ja panostivat työhönsä, Pentti kehuu.

Millaisia asiakkaita inkoolaiset ovat?

– Monilla paikkakunnilla paikalliset suhtautuvat usein paradoksaalisesti huonoiten uusiin yrityksiin. Näin ei ole Inkoossa. Inkoolaisilla on halu tukea paikallista toimintaa. He haluavat, että uusia yrityksiä syntyisi tänne, Sari iloitsee.

– Monet meidän asiakkaistamme tulevat myös muualta kuin Inkoosta. Sijaintimme on niin hyvä, että meillä ei ole ollut tarvetta markkinoida itseämme. Monet Villa Sofiassa yöpyvät ovat pyöräilijöitä matkalla Helsingistä Hankoon. Äskettäin meillä kävi kaksi miestä, jotka olivat tulleet Espoosta vesiskootterilla. He kävivät Scolassa kysymässä missä he voisivat yöpyä. Sitten he tulivat meille vesiskoottereineen, nukkuivat, söivät aamiaista ja jatkoivat Jussarötä kohti, Pentti kertoo.

Mikä on teidän paras muistonne ajastanne yrittäjinä Inkoossa?

– Tätä ei ehkä voi lasketa muistoksi, mutta koen sen hyvin hienona asiana, että voin asua täällä. Pystyn yhdistämään työn ja elämän, sekä nauttia luonnosta joka päivä, Pentti sanoo.

– Sama täällä! Työmme mahdollistaa päivittäisen luonnossa ja saaristossa olemisen, Sari komppaa.

 

Mitä haluaisitte sanoa muille, jotka miettivät yrityksen perustamista Inkoossa?

– Inkoo on hyvä kunta yrittäjälle. Kaksikielisyys on positiivista ja kunnassa on aktiivinen yrittäjäyhdistys. Yhteistyö yritysten kesken sujuu hienosti, Pentti toteaa.

– Kunta suhtautuu hyvin positiivisesti yrittäjiin. Sitä paitsi Inkoo on leppoisa kunta, en keksi parempaa sanaa. Täällä kaikki ei ole niin tarkkaa. ”Iloinen Inkoossa” on kunnan iskulause ja se pitää kyllä paikkansa. Esimerkiksi, ja tästähän jopa Ilta-Sanomat on uutisoinut, kunta antaa parkkisakkojen sijaan ystävällisen kehotuksen siirtää autoa, joka on pysäköity väärin. Täällä ollaan iloisia ja rentoja. Juuri tämä on myös toimintamme ydin, Sari sanoo.

TEKSTI & KUVA: Benjamin Lundin TEKSTIN TOIMITUS: Ilse Klockars