Navetan karamellitehtaasta tuli välitön suosikki

Premium: Tarina

Paikallisesti tuotetut inkoolaiset karamellit ovat olleet suurmenestys. Herkullisten karamellien makuvaihtoehtoina ovat intiaanisalmiakki, sitruuna, appelsiini ja piparminttu; makeiset ovat otettu vastaan ylpeydellä läntisellä Uudellamaalla. Nyt Caramilla-yrityksellä on valinnan paikka; säilyttääkö pienimuotoisuus vai lähteäkö koko maan valloitukseen?

Valkoinen navetta peltomaisemassa on osa Kalkullan tilaa Inkoossa, inkoolaisille varsin tunnettu maamerkki. Kunnasta löytyy tuskin ketään, joka ei olisi maistanut hohtavan valkoisessa ja puhtaassa navetassa valmistettuja karamelleja. Vuonna 2015 Camilla Forsman ja hänen miehensä Kim Forsman keksivät, että karamellivalmistus sopisi varsin hyvin tyhjäksi jääneeseen navettaan, ja valmistus alkoi vuonna 2018.

- Kaikki oli oikeastaan sattumaa, Camilla vakuuttaa.

- Osallistuin yhdessä mieheni kanssa inspiraatiopäivään raparperin käytöstä Novialla Tammisaaressa. Siellä Mia Aitokari Loviisasta luennoi heidän omenapuutarhastaan, ja kertoi samalla, että heillä on karamellilinjasto myytävänä. Mieheni ja minä totesimme yhteen ääneen: me haluamme sen!

Camilla on restonomi sekä koulutettu leipuri-kondiittori, ja oma karamellitehdas ei varsinaisesti ollut osa hänen suunnitelmaansa. Karamellitehtaasta tuli kuitenkin on hänen oma yrityksensä, aviomies puolestaan keskittyy maatilan pyörittämiseen.

- Minulla ei koskaan ole ollut salaista unelmaa omasta karamellitehtaasta, en oikeastaan edes ole ajatellut makeisia, lähinnä leipomotuotteita, Camilla nauraa iloisesti.

- Tämä oli niin uniikkia, se tuntui heti niin erilaiselta. Olen aina halunnut kokeilla asioita. Totta kai tämä on iso satsaus, mutta jos en olisi kokeillut, olisin katunut sitä loppuelämäni, Camilla toteaa.

previous arrow
next arrow
Slider

Karamellit valmistuvat käsityönä

Karamellien valmistus on alusta loppuun varsinaista käsityötä. Kauppaan sisältyi karamellilinjaston kaikkien koneiden lisäksi myös reseptit ja jonkin verran raaka-aineita. Oppiakseen valmistuksen salaisuudet Camilla vieraili Loviisassa karamellivalmistajan, Vesa Aitokarin opissa.

- Vesa on rakentanut suurimman osan koneista. Hänelle ja Mialle oli myös tärkeää, että linjasto myytiin oikeahenkiseen paikkaan, Camilla kertoo.

Karamelleja löytyy neljä eri makua, ja makeiset eivät sisällä muita väriaineita kuin punajuurimehua ja lääkehiiltä. Makuöljyt, sitruuna- ja appelsiiniöljy, tulevat Ranskasta ekologiselta tilalta ja intiaanisalmiakkiin lisätään salmiakkijauhoa. Ensin raaka-aineista keitetään karamellimassa, joka maustetaan ja lopuksi muokataan karamellimuotoon.

- Keitän massan tulikuumaksi, noin 140-160 asteiseksi, jonka jälkeen se kaadetaan kylmettymään pöydälle, jossa myös maku lisätään. Karamellimassan täytyy olla sopivaa, ei liian juoksevaa tai liian kovaa, silloin valmistus epäonnistuu. Tämän jälkeen massa ajetaan koneen läpi, jonka toisella puolella pitkä karkkimatto lopuksi jäähtyy, Camilla kertoo valmistuksesta.

Camilla on myös ehtinyt kerätä kokemusta valmistuksesta eri vuodenaikoina.

- Valmistus on joka kerta erilaista, vuodenajat vaikuttavat valmistukseen, ja juuri se, tekee siitä hauskaa. Kesällä korkea ilmankosteus ja lämpö tekee valmistuksesta haasteellista, Camilla toteaa.

Yhden valmistuserän tekeminen käsin vie oman aikansa, ja lopuksi karamellit pakataan.

- Yhdestä erästä tulee monta metriä makeisia, ja koko prosessi kestää noin kaksi tuntia. Tämän jälkeen karamellit pakataan, ja lopuksi tuotantotilat on vielä siivottava. Olen aika tarkka, joten myös siivoaminen vie oman aikansa.

previous arrow
next arrow
Slider

Intiaanisalmiakkia Inkoosta koko maahan

Selvästi suosituin maku on intiaanisalmiakki, se on ollut menestys alusta alkaen. Nimi tulee makeisen sisältämästä intiaanisokerista.

- Intiaanisalmiakki on selvä ykkönen. Ehkä siksi, että suomalaiset ovat salmiakkikansaa. Ja maku säilyy alusta loppuun, ja se ei ole liian makea. Lisäksi koko on sopiva, Camilla tuumaa menestyksen syitä.

- Minä uskon niin vahvasti tähän salmiakkiin! Minun tavoitteeni on, että koko maa saa maistaa intiaanisalmiakkia, Camilla nauraa.

Tällä hetkellä Caramillan tuotteita on myynnissä Inkoossa, sekä muutamissa paikoissa läntisellä Uudellamaalla. Karamellit ovat käsityötä, ei tehdasvalmisteista massatuotantoa, ja siksi myynti myös keskittyy valikoituihin paikkoihin.

- Lill-Breds, Wilhelmsdal ja Candis Inkoossa, Sonjan Herkku Tammisaaressa sekä Frimans Diversehandel Tenholassa muutamia mainitakseni. Mielestäni tuotteeni sopivat paremmin erikoiskauppoihin, ei niinkään ruokakauppoihin.

- Mutta kuitenkin haluaisin, että niitä olisivat saatavilla koko Suomessa, Camilla lisää nokkela ilme kasvoillaan.

Aidon käsityön arvostus ja kiinnostus tuotteiden alkuperään ja valmistukseen on trendi, joka tuskin tulee katoamaan. Tällä hetkellä Camilla on hoitovapaalla ja hänellä on aikaa tulevaisuuden pohtimiseen. Laajentuminen ja koko maan valloitus, vai pienimuotoisuudensälyttäminen, siinä varsin ajankohtainen kysymys.

- Minulla on ollut aikaa miettiä mitä haluan. Pitäisikö minulla olla 500 myyntipaikka eri puolilla maata vai muutama erikoinen myyntipiste. Teen kaiken käsin, ja pidän siitä, mutta jos haluan laajentaa, minun on mietittävä, miten sen toteuttaisin.

- Tuotekehitys on myös tärkeää. En voi jäädä tähän, haluan kehittää uusia makuja, kokeilla muita makeismuotoja, ehkä tikkaria.

Riippumatta siitä miltä tulevaisuus näyttää, on tärkeää, että karamellitehdas sijaitsee Inkoossa.

- Unelmani on, että Caramilla olisi Inkoolle vastaava kuin Brunbergs on Porvoolle. Inkoo on tärkeä minulle, Camilla toteaa.

TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVA: Janica Söderlund, MR Media, ja Jenny Perklén

Samasta talostaa saat apua iskiasvaivoihin, nivel- ja lihaskipuihin sekä kasvohoitoja ja vyöhyketerapiaa. Esittelyssä Laser...

Lill-Bredsin marjatila on perinteinen maamerkki kantatie 51 varrella Inkoossa. Nuori yrittäjäpariskunta, Gustav